2016. június 6., hétfő

Pogácsa

Már egy ideje szeretnék egy jóízű, puha, omlós pogácsát sütni, de eddig nem sikerült. Túl száraz, semmilyen ízű lett minden próbálkozásom. A régi receptjeim szerint tejföllel készültek a pogácsák, de tejmentesen még nem sikerült pogácsába kiváltanom. Úgy döntöttem, hogy megpróbálok magamtól begyúrni egy jó tésztát, végre sikerült.

Hozzávalók:
500 g finomliszt
2 tojás sárgája
1 ek. só
1 tk cukor
1 cs. szárított élesztő v. 1/2 kocka friss élesztő
3 dl rizstej
100 g tejmentes margarin
50 g tejmentes
zsír



Elkészítés:
A rizstejet összemelegítjük a margarinnal és a zsírral. A lisztet elkeverjük a sóval, cukorral és az élesztővel. Hozzáadjuk a tojások sárgáját és a margarinos meleg rizstejjel összegyúrjuk. Lágy tésztát gyúrunk belőle és meleg helyen duplájára kelesztjük. Lisztes deszkán jól átgyúrjuk, ujjnyi vastagra nyújtjuk, lekenjük egy tojás sárgájával, berácsozzuk a tetejét és pogácsákat szaggatunk belőle.
200°C-ra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt aranybarnára sütjük. Én most elfeleztem a tésztát és a másik feléből kolbászos pogácsát készítettem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése