Ismét egy gyors, sós receptet hoztam. Próbáltam olyan recepteket keresni, amik sokáig hűvös helyen elállnak, így nem kell aggódni vendégek érkezésekor, kisfiamnak is és nekik is van mit kínálni.
A recept forrása ezúttal is anyósom régi gyűjteménye, természetesen tejmentes alapanyagokkal behelyettesítve.
Hozzávalók:
35 dkg liszt
22 dkg margarin vagy 18 dkg zsír (én utóbbival készítettem)
1 ek só
2 dkg élesztő vagy 1 csomag szárított
1 tk. cukor
1/2 dl meleg növényi tej vagy víz
1 tojás + 1 sárgája a tetejére
Elkészítés:
A friss élesztőt futtassuk fel a cukorral elkevert meleg növényi tejben, ha szárítottat használunk nem muszáj felfuttatni, elég a liszthez szórni. A többi alapanyaggal elkeverjük az élesztőt és összegyúrjuk a tésztát. Pihentetjük 10-20 percet meleg helyen, kinyújtjuk, tojássárgájával lekenjük, ha szeretnénk magokkal megszórjuk és felcsíkozzuk. A rudacskákat tepsire sorakoztatjuk és 200°C-ra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt megsütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése