2016. január 30., szombat

Mákosguba

Sokak számára biztos nem nagy durranás ez a recept, de be kell valljam én eddig azok táborát erősítettem, akik SOHA nem ettek mákosgubát :). Anyukám nem szereti a mákot, így a karácsonyi kötelező mákos bejglin kívül nem készített semmilyen mákos ételt. Viszont a tejmentes étrendben fontos a kalcium pótlása és egy könyvben olvastam az élelmiszerek kalcium tartalmáról egy listát, ahol a mák első helyen állt.

Szerencsére kisfiam rám ütött és hasonló módon rajong a mákért, így újabban sokat eszünk belőle.

A recept forrásának nem tudok konkrétan megjelölni semmit, mert rengeteg helyen szerepel az interneten. Elolvastam párat és a magam feje után menve elkészítettem a saját verziómat, amibe került végül egy kis lekvár is, csak hogy halmozzuk az élvezeteket :D.

Kifli kérdésben nem tudom, hogy csak nekem számít-e nagy felfedezésnek, de általában a kifli tejes szokott lenni, ám az Európa pékségben kaptam vizes kiflit, így szerencsére nem kellett még külön azt is sütnöm. Ha már egy pékségben sikerült kapni, biztos van máshol is, bár eddig a kornspitz kiflin kívül mást nem tudtak ajánlani pékségekben.

Hozzávalók:
6 vizes kifli
6 dl rizstej
2 cs. vaníliás cukor
4 tojás
1/4 citrom reszelt héja
15 dkg darált mák + kb. 10-15 dkg porcukor ízlés szerint
2 marék mazsola
kb. 5 dkg tejmentes margarin
kb. 3 dl alma vagy baracklekvár

Elkészítés:
A kifliket kicsit hagyjuk 1-2 nappal korábban szikkadni. Amikor készítjük karikázzuk fel. A mákot keverjük el porcukorral. Itt nem mértem le a porcukrot, mert szemre kevertem hozzá, mint amikor mákos tésztához készítjük. A rizstejet, vaníliás cukrot és a tojásokat egy habverővel keverjük csomómentesre és reszeljük bele a citrom héját.

Egy kisebb tepsit kenjünk ki margarinnal, majd a kifli felét forgassuk meg a keverékben (nem kell áztatni) és tegyük át a tepsi aljába. Szórjuk meg mazsolával, majd a mákos keverék felével. Erre jön a kifli másik fele a keverékben megforgatva (nekem el is fogyott a tej), ezt a réteget is megszórjuk mazsolával, én ezt lekentem almalekvárral, majd megszórjuk a maradék mákkal és a tetejére margarin darabokat teszünk.

180°C-ra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt készre sütjük. Sodóval tálaljuk.

Sodó:
6 dl rizs- vagy zabtej
1 cs. vaníliás puding
2 cs. vaníliás cukor + cukor
A pudingport csomómentesre keverjük kb. 1 dl rizs- vagy zabtejjel, felöntjük a maradék növényi tejjel és elkezdjük főzni folyamatos kevergetés mellett. Ízesítsük a cukrokkal. Ha felforrt kicsit még hagyjuk forrni, hogy a "pudingos" ízét elveszítse.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése