Még mindig éljen a Balaton a jó kis nyaralás és a
jól megérdemelt finom falatok! Gyönyörű nagy szemű áfonyát tudtam venni az egyik
strand melletti zöldséges standon, ezért arra gondoltam, hogy jól mutatna
valamilyen jó kis tejszínes süteményben. Gyorsan elkészíthető édesség, fele
adag is bőven elég belőle pl. egy kapcsos tortaformába vagy egy kisebb tepsibe,
de mivel estére hamburger partyt szerveztünk a barátokkal én egy jó nagy
tepsivel készítettem. Még szerencse mert alig maradt pár kocka belőle.
Tészta:
230 g finomliszt
50 g kakaópor
200 g cukor
½ cs. sütőpor
4 tojás
100 g olvasztott margarin
1,5 dl rizstej
Krém:
3 dl rizstej
1 cs. v. pudingpor
2 cs. express zselatinfix
8 dl 100% növényi tejszín
300 g áfonyalekvár
250 g friss áfonya
Elkészítés:
Először a pudingot készítjük el.
A rizstejet csomómentesre keverjük a pudingporral, majd felforraljuk és
félretesszük hűlni.
A tésztához kimérjük egy edénybe
a száraz hozzávalókat és összekeverjük. Két másik edénybe szétválasztjuk a
tojásokat, külön a fehérjét és a sárgáját. Egy csipet sóval felverjük a
fehérjét, majd a sárgájához hozzáadjuk a cukrot és azt is jó habosra
kikeverjük. Beleöntjük az olvasztott (de nem forró) margarint és tovább
habosítjuk. Ezután felváltva keverjük bele a száraz alapanyagokat, a rizstejet
és lazítjuk a tojásfehérjével.
Margarinnal kikent, kilisztezett
rendes nagyméretű tepsibe simítjuk a masszát és 180°C-os sütőben kb. 15 perc
alatt megsütjük. Amíg hűl a tészta elkészítjük az áfonyás krémet.
Egy edényben verjük fel
félkeményre a tejszínhabot, majd öntsük bele a 2 csomag zselatin fixet. Ezzel
verjük fel kemény habbá. Felezzük el. Egyik felét keverjük össze a lekvárral, a
másikba az előzőleg megmosott lecsepegtetett áfonyát tegyük. A kihűlt csokis lapra először a lekvárral
elkevert krémet simítjuk, majd arra jön az áfonyás hab.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése