Ha nyár, akkor Balaton minden mennyiségben, amíg csak lehet. Ha nyár, akkor csokis kalács vagy kakaós csiga. Kicsit fura, de én nyáron szeretek a legjobban kelt tésztát csinálni, mert amíg elmegyünk egy jót fürdeni a Balatonba, vagy lustálkodunk egyet, addig a finom melegben jól kipiheni magát a tészta és mindig finom, lágy, omlós kalács lesz a végeredmény. Természetesen, ahogy kicsomagoltunk jött is a rendelés: - Na és kakaós kalácsot mikor sütsz?
Idén arra gondoltam, hogy
megpróbálom a tejmentes tejszínt tésztába is tenni, ki tudja mi sül ki belőle.
Aztán arra gondoltam, most ne az a tömény kakaós csurgós kalács legyen, hanem
valami laza pudingos. Az olvasó mániámnak hála az apró betűket nyálazva szembe
találtam magam az Oetker egyik krémpudingjával, ami nem tartalmaz tejet, így
vettem egy csomagot a csokis karamellás változatból. Jött is az ötlet, hogy
akkor ez lesz a töltelék, a tésztát pedig megpróbálom jó lazára, levelesre
készíteni. Ezt a sok mindent ötvöztem ebben a receptben.
A tészta nagyon tetszik, ki fogom
próbálni a tejszín helyett teljesen rizstejjel is. A töltelék viszont nem hozta
azt az átütő sikert, lehet, hogy a jól megszokott nagyon kakaós, tömény
töltelékkel jobb lett volna, na de így is majdnem az összes elfogyott.
Hozzávalók:
40 dkg finomliszt
100 g cukor
1 cs. szárított élesztő
150 ml tejszín
1 dl rizstej
1 tojás
Hajtogatáshoz:
20 dkg margarin
1 cs. só
10 dkg finomliszt
Töltelék:
1 cs. csokis karamellás
krémpuding
3 dl rizstej
Elkészítés:
A tészta hozzávalóiból készítsünk
egy se nem túl kemény, se nem túl lágy
tésztát. Amíg a napon melengetjük, a margarint a liszttel és egy csipet sóval
gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze és egy fólpakkba csomagolva, igazítsuk kocka
formára. Hagyjuk hűvös helyen. (Én nem tettem be a hűtőbe, hogy utána könnyebben
lehessen vele dolgozni.)
Amíg a tésztára várunk készítsük
el a zacskón szereplő utasítások szerint a pudingot, csak 3 dl rizstej kell
hozzá. Ha nem pudinggal akarjuk tölteni, akkor ajánlom hozzá a kakaós csiga
receptemhez megadott tölteléket.
Ha megkelt a tészta nyújtsuk ki kocka
formára, úgy, hogy a közepére helyezve a margarinos kockát, be tudjuk azt csomagolni a tésztába. Csomagoljuk be, kicsit
ütögessük meg a sodrófával és finoman nyújtsuk ki. Aztán kezdjük el hajtogatni.
3x hajtsuk 20 percenként. Aztán nyújtsuk ki fél cm vastagra, töltsük meg
vékonyan a krémpudinggal (a maradékot szívesen elszopogatja a gyerek, nem kell
aggódni).
Tekerjük fel két oldalról a közepéig (ott találkozzanak), majd vágjuk őket 1,5
ujjnyi széles szeletkre. Ügyesen emeljük át őket sütőpapíros tepsire úgy, hogy
amikor letettük, akkor a 2 kis csiga alatti részt (a közepét) csípjük össze az
ujjunkkal kicsit húzzuk is le egyenesre, így kapunk szíveket.
Ha nagyon lukas lenne ezen a részen, akkor a
maradék pudingból kanalazzunk bele még, nem fog kifolyni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése