2016. február 1., hétfő

Édes kelt tészta

Régen ezzel a recepttel készítettem a kis kakaós csigákat vagy az egyszerű fonott kalácsot. Csak annyit változtattam, hogy a tejet növényi tejre cseréltem, a margarinból pedig a tejmenteset választom hozzá.

Hozzávalók: 
50 dkg liszt
1 cs. szárított élesztő vagy 1/2 kocka friss
50 g. kristálycukor (ha picit édesebben szeretjük tehetünk többet, akár duplán is)
1 tojás sárgája
3 dl rizs- vagy zabtej
10 dkg tejmentes margarin

Elkészítés:
A növényi tejet a margarinnal összemelegítjük és a langyos keveréket a többi hozzávalóhoz csorgatva összedolgozzuk a tésztát. (Az élesztőt elég előzőleg a liszthez szórni vagy belemorzsolni.) Akkor jó a tészta ha picit ragacsos, lágy, de azért elválik az edény falától. Kelesztés után már nem fog ragadni.

Duplájára kelesztjük és aszerint amit sütnénk belőle, dolgozunk tovább. Ebből lehet pl. buktát készíteni, fonott kalácsot, márványos kalácsot, kakaós csigát, kakaós töltött kalácsot. A megmaradt fehérjével is lekenhetjük a sütemény tetejét.

- Fonott kalácsnál kicsit több cukorral készítem, reszelek bele 1/4 citrom héját és 1-2 marék mazsolát.
- Márványos kalácsnál elfelezem, az egyik tésztába gyúrok még egy kis kakaóport és így, egymásra fektetve a 2 színű tésztát kinyújtom, formázom, megsütöm.
- Kakaós csigánál vagy kakaóval töltött kalácsnál olvasztott margarinnal megkenem, cukros kakaóval megszórom és formázom vagy felszeletelem, de ennek még külön írok egy posztot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése