2016. március 16., szerda

Sós rúd

Ismét egy gyors, sós receptet hoztam. Próbáltam olyan recepteket keresni, amik sokáig hűvös helyen elállnak, így nem kell aggódni vendégek érkezésekor, kisfiamnak is és nekik is van mit kínálni.

A recept forrása ezúttal is anyósom régi gyűjteménye, természetesen tejmentes alapanyagokkal behelyettesítve.

Hozzávalók:
35 dkg liszt
22 dkg margarin vagy 18 dkg zsír (én utóbbival készítettem)
1 ek só
2 dkg élesztő vagy 1 csomag szárított
1 tk. cukor
1/2 dl meleg növényi tej vagy víz
1 tojás + 1 sárgája a tetejére

Elkészítés:
A friss élesztőt futtassuk fel a cukorral elkevert meleg növényi tejben, ha szárítottat használunk nem muszáj felfuttatni, elég a liszthez szórni. A többi alapanyaggal elkeverjük az élesztőt és összegyúrjuk a tésztát. Pihentetjük 10-20 percet meleg helyen, kinyújtjuk, tojássárgájával lekenjük, ha szeretnénk magokkal megszórjuk és felcsíkozzuk. A rudacskákat tepsire sorakoztatjuk és 200°C-ra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt megsütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése