2016. március 30., szerda

Piskótás rétes

Erről a rétesről egy rokonom mesélt, a receptjét nem adta meg, csak, elmondta hogy készítsem. A "recept" valahogy így szólt: Fogsz réteslapot, megkened piskótatésztával, megszórod meggyel, feltekered és megsütöd.

Mivel nagyon szeretem a könnyű és gyors recepteket, ráadásul ez alapból tejmentes, nem volt kérdés, hogy kipróbálom-e. Azóta sokszor megsütöttem, az arányokat is megtaláltam: Kétféle töltelékkel készítem, meggyes és almás-mazsolás változatban.

Hozzávalók: (4 rúdhoz)
1 csomag réteslap 8 lapos (nem jellemző, hogy van benne tejszármazék, de azért olvassuk el)

Piskóta:
4 tojás
4 ek. cukor
4 p. ek liszt

Almatöltelék: (2 rúdhoz)
3 nagyobb szem alma
1 cs. vaníliás cukor
2 ek. cukor
1 tk fahéj
+ mazsola

Meggytöltelék: (2 rúdhoz)
1 ü. magozott meggy vagy 1/2 kg friss, magozott meggy cukorral, fahéjjal összekeverve

Elkészítése:
Először az almatölteléket készítjük el. Az almákat meghámozzuk, magházát eltávolítjuk és felkockázzuk. Egy fazékban kevéske vízzel és a cukrokkal, fahéjjal párolni kezdjük. Ha elfőtte a levét és puha, akkor félretesszük lehűlni.

A meggytöltelékhez a meggybefőttet öntsük szűrőbe, hogy jól lecsepegjen vagy a friss meggyet cukrozzuk, ízesítsük fahéjjal és ha állt egy kicsit tegyük szűrőbe.

A piskótához a tojásokat ketté választjuk, a fehérjét kevés sóval felverjük, közben hozzáadjuk a cukrot. A kemény habhoz hozzákeverjük a sárgáját, majd több részletben beleforgatjuk a lisztet.

Minden rúdhoz egy tiszta konyharuhára 2 lapot fektessünk egymásra, úgy, hogy a rétegek között olajjal kenjük le a lapokat. A legfelső lapot kenjük meg vékonyan a piskótatészta 1/4 részével, szórjuk meg az egyik töltelék felével (az almásnál szórjunk közé mazsolát is), hajtsuk be a réteslapok szélét, majd a hosszabb oldaltól kezdve tekerjük fel a konyharuha segítségével. Óvatosan emeljük át tepsire és kenjük le olajjal. Így készítsük el a többi rudat is.

Előmelegített sütőben, 175-180°c-on 25-35 perc alatt süssük aranybarnára.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése