2016. szeptember 12., hétfő

Szilvakrémes szelet

Tesóm 30. szülinapjára szerettem volna kedveskedni valamilyen gyümölcsös finomsággal. Azt mondta örülne, ha készítenék egy finom tortát neki, de ezúttal ezt anyukámra hagytam, mert már nagyon készült rá :). A krémes, habos babos és a vajas sütiket nem szereti az ünnepelt, így hát a most termett finom szilvából gondoltam ki ezt a sütit. Igaz, van benne "tejszín" , de ilyen formában még nem lépi át az ingerküszöbét :).

Innen is Boldog szülinapot Tesó! Tudom, hogy olvasod!






Hozzávalók:
Tészta:
150 g tejmentes margarin
225 g cukor
3 tojás
50 g kakaópor
200 g liszt
1 tk sütőpor
1 tk szódabikarbóna
2 dl rizstej

Szilvakrém
1 kg szilva
20 dkg cukor
2 cs. v. cukor
1 tk. őrölt fahéj
3 szem szegfűszeg
1 citrom reszelt héja
2 dl víz

25 g kukorica keményítő
1 dl víz

500 ml 100% növényi tejszín
1 cs. expressz zselatinfix

Elkészítés:
A kakaós tésztához a lágy margarint elkeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a tojásokat és jó habosra keverjük. Hozzáadjuk a kakaóport, elkeverjük benne, majd elkezdjük kikeverni a többi száraz alapanyaggal úgy, hogy a rizstejjel közben lazítjuk a masszát. A kész tésztát egy kb. 25x35 cm-es margarinnal kikent és belisztezett tepsibe öntjük. 175°C-os sütőben készre sütjük.

A szilvát jól megmossuk és kimagozzuk. Egy fazékban a vízzel, cukorral, vaníliás cukrokkal, citrom héjjal, a szegfűszeggel és a fahéjjal összefőzzük addig, amíg a szilva meg nem puhul. Ekkor turmix géppel átturmixoljuk. Egy kis edényben oldjuk fel a keményítőt 1 dl vízzel és öntsük a szilvához. Hagyjuk még egyszer forrni, majd tegyük félre hűlni.

Ha minden kihűlt verjünk fel jó keményre 1/2 liter növényi tejszínt. Keverjük bele a szilvaszósz felét. Ezzel kenjük meg a kakaós piskótát. A visszamaradt szószba habverővel keverjünk bele egy csomag zselatin fixet, majd óvatosan oszlassuk el a szilvakrém tetején, Tegyük hűtőbe egy éjszakára, másnap felszeletelve tálaljuk.





100g: 215 Kcal, 2,6 g fehérje, 9,6 g zsír, 30,2 g szénhidrát

1 szelet (30 szelet esetén): 199 Kcal, 2,4 g fehérje, 8,9 g zsír, 28 g szénhidrát

(A táplálkozási adatokat az alábbi weboldalon számítottam ki! http://www.xn--kalriaguru-ibb.hu/fogyokura-dieta-naplo/fogyokura-dieta-naplo.php )


















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése