2015. november 23., hétfő

Zserbó

Nagyon szeretjük a zserbót és egyébként a diós dolgokat, de mivel a tejmentes étrendben nem szabad sok olajos magvat fogyasztani, úgy döntöttem, hogy megpróbálom a diót valahogy "felhígítani", hogy egy-egy étkezés alkalmával ne egyen sokat belőle a kisfiam. Egyből a zabpehely jutott eszembe, mert szerintem annak van egy hasonló íze ha kicsit megpirítjuk. Így született meg ez a recept, ami eredetileg amolyan hagyományos családi zserbó recept, de ki kellett hagynom a tésztájából a tejfölt is, amit végül rizs- vagy zabtejjel pótoltam.

Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
25 dkg tejmentes margarin
5 dkg cukor
1 cs. porélesztő vagy ennek megfelelő friss élesztő
1 tojás
1 csipet só
Kb. 1-1,5 dl langyos rizs- vagy zabtej

1 üveg (7dl) baracklekvár
15 dkg darált dió
10 dkg enyhén megpirított, majd ledarált zabpehely
20 dkg cukor

20 dkg diabetikus étbevonó fruktózzal
1-2 ek. olaj

Elkészítés:
A tésztához a lisztet a margarinnal alaposan összemorzsoljuk, majd a növényi tej kivételével hozzáadjuk a többi alapanyagot is. A növényi tejből annyit adjunk hozzá, hogy kellemesen lágy, de ne túl lágy tésztát kapjunk. Meleg helyen kelesszük duplájára.

A zabpelyhet teflonserpenyőben kicsit pirítsuk át, de ne vigyük túlzásba, mert akkor az egész sütiben uralkodni fog ez az íz. Daráljuk le a dióval, keverjük össze a cukorral és tegyük félre.

A tésztát ha megkelt osszuk 3 egyenlő részre. Kimargarinozott, kilisztezett normál, magas falú gáztepsibe vagy villanytepsibe nyújtsuk az első tésztát. Kanalazzuk rá a lekvár felét, egyenletesen kenjük el és szórjuk be a diós keverék felével. Erre nyújtsuk a második tésztát, szurkodjuk meg sűrűn egy villával, majd terítsük el rajta a maradék lekvárt és azon a maradék diós keveréket. A tetejére nyújtsuk ki az utolsó tésztát is. Ezt is szurkodjuk meg, majd 180°C-ra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt süssük szép aranyszínűre a süteményt.

A meghűlt süteményt vonjuk be étbevonóval. Gőz felett olvasszuk fel, adjuk hozzá az olajat, alaposan keverjük el, majd terítsük és simítsuk el a tetején. Ha jól megdermedt vágjuk le a zserbó széleit és szeleteljük fel,

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése