2016. november 7., hétfő

Napraforgó kenyér


Ez a népszerű töltött napraforgó kenyér számos helyen megtalálható az interneten, én egy ismerősömtől kaptam a receptet. Nagyon szeretjük és csakazértis meg kellett sütnöm tejmentesen! :) Ez a második változat, amivel kísérleteztem és férjem szerint sokkal jobb a töltelék, mint az eredeti. Azt kérte nálunk mindig így készüljön. Részemről oké :)

Szép napraforgókat a tepsikre!


Hozzávalók:
Tésztához:
500g finomliszt
1 cs. szárított élesztő v. 2,5 dkg friss
1 tojás
1 mk. ecet
2,25 dl rizstej
3 ek. étolaj
1 ek. só
1 ek. zsír

Töltelék:
35-40 dkg darált gépsonka
5 dkg margarin
5 dkg liszt
1 dl rizstej
só, bors, fokhagyma
1 kis fej hagyma
1 ek. paprikakrém v. ajvár
1 tk mustár
2 tojás

Tetejére:
1 tojás sárgája
napraforgómag

Elkészítés:
A tésztához langyos rizstejben egy tk. cukorral felfuttatjuk az élesztőt, ráöntjük a lisztre, hozzáadjuk a többi hozzávalót és tésztává dagasztjuk. Meleg helyen jól megkelesztjük.

A töltelékhez a hagymát jó apróra vágjuk és a felolvasztott vajon elkezdjük pirítani. Megszórjuk a liszttel, kicsit pirítjuk így is, majd felöntjük a rizstejjel és sűrű masszává főzzük össze. Fűszerezzük sóval, borssal és 1-2 gerezd zúzott fokhagymával. Ha kihűlt keverjük össze a darált sonkával és ízlés szerint ízesítsük tovább mustárral, paprikakrémmel. Üssük bele a 2 egész tojást és jól keverjük ki a krémet.

A megkelt tésztát felezzük el és készítsünk belőle 2 gombócot. Pihentessük őket 10 percet, majd az egyiket nyújtsuk ki kb. akkorára, mint egy kapcsos tortaforma alja. Kenjük meg a töltelékkel, majd nyújtsuk ki ugyanekkorára a másik gombócot és takarjuk le vele a tölteléket. A közepét jelöljük be egy pohár segítségével, nyomjuk rá, de csak annyira, hogy nyomot hagyjon a tésztán, de ne vágja át azt. Ez lesz a napraforgó közepe.

Egy éles késsel vágjuk fel körbe kb. 2 ujjnyi vastag szeletekre de csak a jelölésig, majd helyezzük át a tejmentes margarinnal kikent, kilisztezett tortaforma aljára. Itt csavarjuk meg 2x-3x a szeletek, ahogy adja magát és ha kész kapcsoljuk rá a tortaforma oldalát. Kenjük le a tetejét egy tojás sárgájával és szórjuk meg a közepét napraforgómaggal.

Nem muszáj tortaformába tenni, lehet simán a tepsin is elkészíteni, ha úgy könnyebb.

180°C-os sütőben 30-40 perc alatt süssük készre.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése