2016. december 22., csütörtök

Diós és mákos bejgli


Bejglit mindig jóval karácsony előtt állok neki sütni, mert ugye persze "senki sem szereti", a mákosat főleg nem ;), aztán minden évben frissen eltűnik az összes (természetesen előbb a mákos fogy el.) és kezdhetem előröl. Szentestére pedig már hol van az a bejgli... Ezúttal is egy régi receptet "hoztam" tejmentesítve.

Tavaly nem posztoltam bejgli receptet, mert megpróbáltam simán rizstejjel begyúrni a szokásos receptet, de nem lett jó, száraz lett. Idén rizskrémmel helyettesítettem, így tökéletes lett!

Bátran merem ajánlani mindenkinek, nem száradt ki, nem töredezett, jó volt vele dolgozni.



Hozzávalók:
Tészta:
50 dkg finomliszt
12,5 dkg tejmentes margarin
1 tojás sárgája (a fehérje kell a mákos töltelékbe)
1/2 dl langyos víz vagy rizstej
1 cs. szárított élesztő
50 g cukor
1/2 citrom reszelt héja
2 dl rizskrém

Diós töltelék:
15 dkg darált dió
10 dkg porcukor
5 dkg mazsola
1/2 citrom reszelt héja
1 mk. őrölt fahéj
0,75 dl víz

Mákos töltelék:
15 dkg darált mák
2 tojás fehérje (1 maradt a tésztából, a másodiknak tegyük félre a sárgáját a bejglik tetejére)
1 mk. őrölt fahéj
1/2 citrom reszelt héja
12,5 dkg tejmentes margarin
10 dkg porcukor
5 dkg mazsola

Elkészítés:
A tészta hozzávalóiból egy könnyen gyúrható, nem túl lágy, de nem is kemény tésztát gyúrunk. (Ha
kevésnek bizonyul a rizskrém adjunk hozzá kevés rizstejet vagy vizet.) Pihentessük meleg helyen, amíg duplájára nem nő. Ez idő alatt elkészítjük a töltelékeket.

A diós töltelékhez a vizet a porcukorral melegítsük fel a mikróban. Öntsük a darált dióra, adjuk hozzá a citrom héjat és a fahéjat, majd forgassuk bele a mazsolát.

A mákos töltelékhez a margarint olvasszuk össze a porcukorral a mikróban. Öntsük a mákra, adjuk hozzá a  citrom héjat és a fahéjat. Verjük kemény habbá a tojások fehérjét és lazítsuk fel vele a mákot. Végül forgassuk bele a mazsolát.

A tésztát osszuk 2 vagy 4 egyenlő részre. (Ízlés szerint 1-1 nagyobb rudat, vagy 2-2 kisebbet süssünk.). Ennek megfelelően osszuk el a töltelékeket is. A cipókból nyújtsunk téglalapot, kenjük meg az adott töltelékkel és tekerjük fel. Kenjük fel a mákos töltelékből visszamaradt tojás sárgájával és szurkáljuk meg mélyen egy pálcikával. Pihentessük 20 percet, majd kapcsoljuk be a sütőt.

175-180°C-os sütőben 20-30 perc alatt süssük szép pirosra. Tűpróbával ellenőrizzük őket.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése