2017. február 1., szerda

Tepertős pogácsa


Tejmentes zsírt nem olyan nehéz találni a boltokban, de tejmentes töpörtyűt már nem hiszem, hogy könnyű feladat lenne. Ha egy kis tepertős pogácsát készítenék, akkor veszek vagy rendelek a hentestől hasalja szalonnát, kisebb kockákra vágom és először lassú tűzön kezdem melegíteni. Amikor kienged annyi zsírt, hogy ússzon rajta a szalonna, akkor közepes lángra kapcsolom és hagyom, hogy szépen süljenek. Addig sütöm, amíg a szalonnát a fazék falához nyomva már nem jön ki belőle fehér zsír és amikor megkeverem kicsit "kopog" a töpörtyű. Nem szabad túlsütni, mert akkor megég a zsír is és a töpörtyű is. Ha jónak ítélem, akkor egy erős krumplinyomóba töltöm és átnyomom rajta. Így lesz otthon tejmentes zsír, ami jó a sós ropogtatni valókba és lesz töpörtyű is. Egyébként hagyományosan kb. félidőben  tesznek hozzá tejet, ettől lesz szép piros a töpörtyű és fehér a zsír (én legalábbis így tanultam).



A tejmentes töpörtyűs pogi receptjéhez ezt vettem alapul, mert nem volt időm hajtogatni. A tejfölt egy kevés libazsírral váltottam ki, de tehetünk bele sima sertészsírt is.




Hozzávalók:
500 g finomliszt
2 tojás sárgája
28 dkg darált tepertő
1,5 ek. só
1 tk. cukor
1 cs. szárított élesztő
bors ízlés szerint
45 g tejmentes margarin
2 ek. (70 g) libazsír
1,5 dl melegvíz
+ 1 tojás sárgája a tetejére




Elkészítés:
A töpörtyűt daráljuk le késes betétű robotgéppel. Ízlés szerint borsozzuk meg. Egy tálas mixerbe tegyük át a kész tepertőt, adjuk hozzá a többi hozzávalót és hagyjuk, hogy a gép egy kellemesen lágy, de ne ragacsos tésztát készítsen (vagy kézzel gyúrjuk ilyen állagúra). Hagyjuk pihenni 1 órát, majd lisztezett deszkán nyújtsuk ki. Kenjük le tojássárgájával, majd éles késsel rácsozzuk be a tetejét. Szaggassuk ki tetszőleges méretű pogácsaszaggatóval, majd tepsiben még pihentessük 30 percet. 180 °C-ra előmelegített sütőben süssük szép pirosra.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése